#English#practice set 1#for competitive exams#SSC#BANK#NDA#AIRFORCE#NAVY#B.Ed#PGT#TGT#PRT#MCA#Clat#BBA#HM#CAT

Practice set 1.
Quantum mechanics was developed in the early 20th century to describe nature in the small - at the scale of atoms and elementary particles.
For over a century it has provided the foundation of our understanding of the physical world, including the interaction of light and matter,and led to ubiquitous1  inventions such as lasers and semiconductor , transistors. Despite a century of research , the quantum world still remains mysterious 2 and far removed from our experiences based on everyday life. A second revolution is currently under way with the goal of putting our growing understanding of these mysteries to use by actually controlling nature and harnessing 3 the benefits of the weird and wondrous properties of quantum mechanics. One of the most striking 4 of these is the tremendous computing power of quantum computers, where actual experimental realisation is one of the great challenges of our times . The announcement by Google , in  October 2019, where they claimed to have demonstrated  the so called "Quantum Supremacy" , is one of the first steps towards this goal.
Directions : 
Q.1. Find  the word which is similar in meaning of the marked word 1 'ubiquitous'.
a. present everywhere
b.rarely found
c.unaccountable
d.unanimous
Q.2. Find the word which is similar in meaning of the marked word 2' mysterious'.
a.easily accessible
b.hidden
c.mystic
d.ample
Q.3. Find the word opposite in meaning of the marked word 3 'harnessing'.
a.misapply     
b.out span
c.growing
d.underuse             
Q.4. Find the word opposite in meaning of the marked word 'striking'.
a.prominent
b.impressive
c.inconspicuous
d.extreme
 Directions: In each of the following questions out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words /phrases.
Q.5. List of headings of the business to be transacted at a meeting.
a.schedule
b.agenda
c.proceedings
d.excerpt
Q.6.One who is opposed to intellectual progress.
a.imposter
b.chapron
c.prospector
d.obscurant
Q.7. That which cannot be captured.
a.impregnable
b.incorrigible
c.imperishable
d.invincible
Q.8. A place where money is coined.
a.mint
b.bank
c.treasury
d.press
Directions: Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Q.9. He has good ............. over the popular commercial languages.
a.hold
b.command
c.authority
d.knowledge
Q.10. Success comes to those who are vigilant not to permit................. from the choosen Path.
a.alienation
b.deviation
c.distraction
d.obstruction
Q.11. The application is based on the belief that the High commissioner's ..............will provide the court with an overview of the international human rights norms and standards.
a.intervention
b.obligation
c.opportunity
d.resolution
Q.12. Physicist Freeman Dyson, who died early this year was .......... reminding everyone about two different kinds of scientist.
a. fond of
b.about
c.give up
d.think of
Directions: In each of the following questions find out which part of the sentence is correct.If the sentence is correct, the answer is 'no error'.
Q.13. Her grand mother a/ has taught him b/ to pray God daily c/ No error d.
Q.14. At the gate a/ was hung a wooden board b/ on which was written :c/ 'Beware the danger d/ No error e.
Q.15. Having resigned a/ from his job b/ Mr.Mehta left the town c/ No error d.
Q.16. Given India's record a/ on public health, b/ Kerala has been receiving praise of c/ the way it is tackling the emergency d/ No error e.
Q.17. Covid -19 has affected every sphere  a/ At the Reader's Editor office b/ we had to stop readers of attending our editorial meetings c/ and also cancel the open house that we had planned to celebrate d/ No error e. 
Q.18. As the novel Corona virus spreads a/ a double crisis looms b/ for India c/ a health crisis and an economic crisis d/ No error.
19. The police investigated  a/ into the case b / but could find no useful clues c/ No error e.
Q.20. She could not yet a/ acclimatize herself in the b/ strange conditions of the house c/No error e.
Directions:  In each question a part of sentence is under inverted commas.
Below each sentence , some phrases are given which can substitute the part of the sentence given in the inverted commas.
Find out the phrase which can correctly substitute that part of the sentence.If the sentence is correct as it is, the answer is No correction required.
Q.21. If you  'will pray' sincerely , God will listen to your prayers.
a. You are praying
b. You pray
c. You will be praying
d. No improvement
Q.22. The boy  'told his teacher ' to explain the passage.
a. Said to his teacher
b. Called his teacher
c. Asked his teacher
 d. No improvement.
Q.23. I wish my bus 'did not arrive' so late ;
then I could have reached home before breakfast.
a. Doesn't arrive
b.Has not arrived
c.Had not arrived
d.No improvement
24. They felt humiliated because they realised that 'they had cheated'
a. Had been cheating
b.Were to be cheated
c.Have been cheated
d.No improvement
25. The nurse 'examined ' my pulse.
a.Saw
b.Observed
c.Felt
d. No improvement.
Directions: Rearrange these sentences in the correct sequence to creat a meaningful paragraph.
Q.26. A multi utility wild berry,
A. a new study has revealed
B. has a hitherto unknown wilder cousin in Assam
C. Whose thorny plant the British had used to build a barrier through India in the 1870s
1. ABC
2. CBA
3. BCA
4. ACB
Q.27. Earlier in the day
A.including suburban services
B.the Railways announced suspension of all passenger services until March 31
C.only goods train will run during the period.
D. the Railways said adding that trains that had commenced their journey prior to 4 a.m on March 22 would complete their journey 
1.BACD
2.DCAB
3.CBAD
4.CBAD
Q.28. Deepak 
A.said he had to walk around 5km from near Jwala Mill to reach the office
B.who was managing the front desk at Yes Bank near Cyber Hub
C. since auto-rickshaws were not plying
1.BAC 
2. ACB
3.DCA
4.ABC 
29. A certain young man was entrusted to the care of a teacher
A.This dullard will come to grief if I send him away without a single lesson, thought the teacher
B. He was so dull of mind that he could not , even in three months time, learn as much as a single lesson.
C.The young man came to ask the teacher's permission to go home.
D. It's my business to provide a good education to my pupils, to get on in life.
1. ADCB
2. BADC
3. CBAD
4.DCBA
Q.30. The Ramayana
A. has in many respects Hindu
B.the sacred book of all
C. among all the books of the world
D.a unique character and position
1. BADC
2. BCAD
3.CABD
Directions: In each of the following questions, an idiomatic expression / a proverb has been given, followed by some alternative. Choose the one which best express the meaning of the given idioms / proverbs.
31. Hobson's choice
a.feeling of insecurity
b.accept or leave the offer
c.feeling of strength
d.excellent choice
32. A lady's man
a.a woman tailor
b.a lover of woman company
c.a man working as per a lady's direction
d.a timid husband
33.To turn up one's nose at a thing
a. to show eagerness to have something.
b.to show indifference
c.to treat it with contemptuous dislike or disgust
d.to start to grapple with it
34. To split hours
a.to sidetrack the issue
b.to quarrel over trifles.
c.to indulge in over- refined argument
d.to find faults with others
35. To take a leap in the dark
a.to take risk
b.to hazard oneself
c.to do a task
d.to do a hazardous thing without any idea of the result.
 Directions: In each of the following questions a sentence has been in Direct / Indirect speech. Out of the four alternatives, select the one which best expresses the same structure in Indirect / Direct Speech.
Q.36. The teacher said ," Be quiet , boys."
a. The teacher said that they boys should be quiet.
b. The teacher called the boys and ordered them to be quiet.
c. The teacher urged the boys to be quiet 
d. The teacher commanded the boys that they be quiet.
Q.37. Rajan said " I bought a bike yesterday."
a. Rajan said that I have bought a car the previous day.
b. Rajan told that he had bought a bike yesterday.
c. Rajan said that he bought a car the previous day.
d. Rajan said that he had bought a car the previous day.
38. She asked her teacher ," Need I read this chapter?"
a. She asked her teacher whether there was a need to read that chapter.
b.she asked her teacher whether she needed to read this chapter.
c. She asked her teacher if it was necessary to read this chapter.
d. She asked her teacher if she had to read that chapter.
39. She said, "I must go next week."
a. She said that she must go next week.
b. She said that she must go the following week.
c.She said that she would have to go the following week.
d.She said that she was to go the following week.
4. Raman said " O that I were a child again!"
a Raman exclaimed with wonder that he was a child again.
b. Raman wondered that were he child again.
c. Raman strongly wished that he had been a child again.
d. Raman prayed that he were a child again.
Directions: In each of the following questions, a sentence has been given in Active or Passive Voice. Out of the four alternatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Passive or Active Voice.
41. My mother promised me a present.
a. A present was promised by my mother to me.
b. I was promised a present by my mother.
c. I was promised by my mother a present.
d. I had been promised a present by my mother.
42. The teacher punished the boys who had not done their homework.
a. The boys who had not done their homework had been punished by their teacher.
b. The boys were punished by their teacher who had not done their homework
c. The boys who had not done their homework were punished by the teacher.
d. The boys who had not done their homework were being punished by the teacher.
43. Who is creating this mess ?
a. Who has created this mess ?
b. By whom has this mess been created?
c. By whom this mess is being created ?
d. By whom is this mess being created ?
44. I know her .
a. She is known by me.
b.She was known to me.
c. She has been known by me.
d. She is known to me.
45. She was seen leaving the house by me.
a. I saw her leaving the house.
b. She had been seen leaving the house.
c. Leaving the house she was seen by me.
d. She was seen leaving the house by me.
Directions: In each of the following questions, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt . Find  the correctly spelt word.
46.a. Foreigner b. Forienor c. Forienor 
d. Foreiner
47. Translucent b. Translusente           c.Translucent  d. Translucen
48. a.Commettee b. Committe
 c. Committee d.committee
49.a. Commentry b. Commentry c. Commentery d. Commentary
50.a. Embarasment b. Embarassment 
c. Embarrasment d. Embarrassment

                 Set 1. Answer
1.a
2.b
3.d
4.c
5.b
6.d
7.a
8.a
9.b
10.b
11.a
12.a
13.c
14.d
15.b
16. c
17.c
18.c
19.b
20.b
21.b
22.c
23.c
24.d
25.c
26.b
27.a
28.a
29.b
30.c
31.b
32.b
33.c
34.b
35.d
36.c
37.d
38.d
39.c
40.c
41.b
42.c
43.d
44.d
45.a
46.a
47.a
48.d
49.d
50.d
Explanation:
Q.13. pray to Q14. Beware of Q15. Remove from Q.16. praise for Q.17. Replace  of from ,from. Q.18. over India  19. Remove into Q.20. Replace in by to. Q.21. You  pray
Q.22. Asked his teacher Q.23. Had not arrived  Q.24. Had been cheated Q.25. Felt
Q.26.B  Q.27. A






 
 

      









Comments

Popular posts from this blog

How to prepare and which coaching Institute to join for NDA ?

Which is the best coaching Institute and how to prepare for General Competitions like SSC,Bank & Railway ?

#Largest, Longest, Highest , Smallest in India (Written by NM Mishra @Brilliant Academy of Learning- Call 9891726652/9212096139 for Competitive Exams Coaching)#