#English #practiceset 8 #nda#cds#ssc#dsssb#bed#allcompetitiveexams#mba#clat

English practice set Directions: Given below are some idioms and phrases followed by four alternative meanings for each. Choose the most appropriate answer from among the options A,B,C and D.
        Idioms and phrases 
1.Grist to one's mill
A.useful for one's purpose
B.to work very hard
C.to repair one 's machine
D.grain to be winnowed
2. Blind alley
A.blind by birth
B.unprofitable action
C.blinkig of eyes
D.effortles profit 
3.Off hand
A.off shoulder 
B.very easy 
C.up to knee
D.without preparation 
4.Judas' kiss
A.hypocritical affection
B.platonic love 
C.to hate someone
D. a supernatural creature 
5.To see pink elephant
A.utter confusion
B.to look forward
C.excessive alcoholic intake hallucination
D.to be very fearless 
6. To draw a line
A.to love someone
B.to fix a limit
C.to hate someone
D.to neglect someone 
7. Open question
A.a question without any generally agreed answer
B.a difficult question
C.an easy question
D.a written questions 
8. To whitewash
A.to paint the house
B.to settle down 
C.to wash clothes
D.to retrieve damaged reputation 
9. To put two and two together
A .to calculate
B.to do addition
C.to conclude keeping in view the merits and demerits 
D .to do multiplication 
10. Raw deal
A.temporary contract 
B to deal unfair means 
C.salad items
D.unjust treatment

Directions: Each question in this section has a sentence with three underlined parts labelled (a),(b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in underlined parts. If you find no error, your answer should be indicated as (d).

                    Spotting Errors 
11. As john had taken only a few sips (a)/ there was still little tea (b)/ left in the cu दोp.(c)/ no error (d).
12. The famous Mr jha (a)/ is only teacher (b)/ in our muhalle.(c)/ no error ( d ).
13. The medical College is(a)/ within hundred metres (b)/ from my house.(c)/ no error (d)
14. She is (a)/ more beautiful (b)/than me (c)/ no error (d).
15. The team (a) are requested (b)/ to be in it's seat (c)./ no error 
16. She,you and I (a)/ will make (b)/ an artificial Sun (c)/.no error (d)
17. Myself and Reeta (a)/ will take care of (b) the marriage ceremony. (c)/ no error (d)
18. We walked (a)/ besides each other (b)/ in silence .(c)/ no error (d)
19. All the teachers  were(a)/puzzled on the (b)/strange behaviour shown by the students .(c)/ no error 
20. He doesn't understand (a)/ why I am (b)/ so angry at him (c)/ no error (d)
Directions: Each question in this section consists of a sentence with a word in the bracket followed by four words (A),(B),(C),(D). Select the option that is opposite in meaning to the word in the bracket.

                        Antonyms 
21. Marry is always teased as ( corpulant) by her siblings.
A.gaunt 
B.fatty
C.flabby
D.talkative
22. The foundations of a strong nation can be laid by (egalitarianism) only.
A.elatism
B.aristocratism
C.imperialism
D.anarchysm 
23. He is smart as well as (frivolous).
A.naughty
B.spendthrift
C.serious
D.talkative
24. He felt (crestfallen) at his remarks.
A.happy
B.unhappy
C.disturbed
D.triumphant 
25. India has faced (repression) many times in the past.
A.liberation
B.agitation
C.supression
d.maximization 
26. He (worships) him as his ideal.
A.glorify
B.extol
C.despise
D.hate
27. I drove to the place by a ( circuitous) route.
A.long
B.short
C.clear
D.direct
28. The woman sitting behind me in the marriage ceremony was ( ruthless).
A.cruel
B.polite
C.candid
D.sympathetic 
29. His style of speaking is quite (verbose).
A.comical
B.eccentric
C.succinct
D.urban
30. His debonair manners were acceptable by everyone present in the metro station.
A.cheerless
B.ruthless
C.unciviliged
D.uncouth
Directions: Each question in this section consists of a sentence with a word in the bracket followed by four words/ groups of words ( A), (B),(C), and (D). Select the option that is nearest in meaning to the word in the bracket.
                 Synonyms
31. Alexa has a ( penchant) for Indian songs.
A.disliking
B.liking
C.crave
D.reluctance 
32. She (hardly) sings.
A.often
B.mostly
C.scarcely
D.again and again 
33. Some pupil are (obstreperous) in the class.
A.unruly
B.talkative
C.garrulous
D.obedient 
34. Many cities in Ukraine are (incinerated) during the war.
A.burnt
B.extinguished
C.bomned
D.reinstated 
35. The bride was very ( coy).
A.thin
B.strong
C.shy
D.shameless 
Directions: Each of the items in section consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelledA, B , C , and D Given below each sentence are a, b,,c and d. Rearrange the jumbled parts of the sentence.
36. A .knowledge is B . bookish C.it imparts theoretical knowledge D.very important 
a. ABCD 
b. BADC
c. ADBC
d. CDBA
37. A. he preaches brotherhood B.but perpituate hatred C.and killing D.and mankind 
a. CDBA
b. DCAB
c. ADBC
d. ACDB
38.A.what has been heard B.it takes energyC. to
Concentrate on hearing.   D.and understanding 


                  Answer
1. A
2. B
3. D
4. A
5. C
6. B
7. A
8. D
9. C
10. D
11. B (little should be replaced by a little)
12. B ( the only)
13. B ( a hundred metres)
14. C ( than I )
15. C ( replace it's by their)
16. A ( the correct form is you,she and I)
17. A ( Correct order is Reeta and I)
18. B ( replace besides by beside) 
19. B ( replace on by at )
20. C (angry with)
21. A
22. A
23. C
24. D
25. A
26. C
27. D
28. D
29. C
30. A
31. B
32. C
33. A
34. A
35. C
36. b
37. c



Comments

Popular posts from this blog

Details for upcoming exams - IMF,World Bank, CBI,IB,ED, RAW ,WTO,UNO,RBI ,Finance Commission, Planning Commission, NITI AYOG, Election Commission, National Parties, Supreme Court ,UPSC etc with recent updates

भारतीय संविधान (Indian Constitution) Important Facts (महत्वपूर्ण तथ्य) By NM Mishra @Brilliant Academy of Learning, Laxmi Nagar, Delhi

# हत्या से संबंधित अनेक शब्दों के एक शब्द (One Word Substitution )#