#IBPS CLERK Mains #



#GENERAL AWARENESS ASKED IN IBPS MAINS#
General Awareness Quiz for IBPS Clerk Mains: Part - 11
Published on Wednesday, December 14, 2016

1. The International Nurse Day is celebrated on
1. 22 May
2. 13 June
3. 2 May
4. 10 May
5. 12 May
Answer : 12 May


2. The ADMM - Plus (ASEAN Defence Ministers' Meeting Plus) Exercise on Maritime Security and Counter Terrorism was held recently in
1. Cambodia
2. Thailand
3. Brunei
4. Vietnam
5. Papua New Guinea
Answer : Brunei

3. The bank whose first branch in China was inaugurated by PM Modi in Shanghai is
1. HDFC
2. ICICI
3. SBI
4. IDBI
5. Axis
Answer : ICICI

4. The Rajya Sabha Chairman turned down liquor baron Vijay Mallya's resignation on procedural grounds recently. Name the present chairman of Rajya Sabha.
1. KV Thomas
2. Mohd Hamid Ansari
3. Najma Heptullah
4. K Rahman Khan
5. PJ Kurien
Answer : Mohd Hamid Ansari

5. Which Indian Public sector bank has tied up with UAE exchange to offer an instant cash transfer facility to NRI customer?
1. Union Bank if India
2. Bank if Baroda
3. State Bank of India
4. Punjab National Bank
5. IDBI
Answer : Bank if Baroda

6. The Indian - origin scientist at MIT who won the 2015 Heinz Award is
1. Sarita Chauhan
2. Priti Patel
3. Parag Parikh
4. Anish Agnihotri
5. Sangeeta Bhatia
Answer : Sangeeta Bhatia

7. India gifted a Bhabhatrom, an indigenous machine developed by Bhabha Atomic Research Centre successful in cancer treatment to which country?
1. Mongolia
2. China
3. The Republic of Korea
4. Iran
5. Fizi
Answer : Mongolia

8. ___ is not a KYC requirement while opening a bank account.
1. A proof if identity
2. A proof of address
3. A proof of caste
4. A recent potograpgh
5. Other than the given options
Answer : A proof of caste

9. What is the currency of Mongolia?
1. Dollar
2. Mangolian Tughrik
3. Mongolian Dollar
4. Mongolian Rupiyah
5. Other than the given options
Answer : Mangolian Tughrik

10. Who is the re- elected President of Kazakkhstan?
1. Nusrat Ali
2. Sabeen Mahmud
3. Mobbashir Khan
4. Ashraf Ghani
5. Nursultan Nazarbayev
Answer : Nursultan Nazarbayev

11. Which company has come up with the free Internet access site. Internet. org?
1. Facebook
2. Google
3. Yahoo
4. Twitter
5. Other than the given options
Answer : Facebook

12. The Time magazine's 2016 list of the 100 most reputable universities in the world's topped by
1. University of Oxford
2. University of Cambridge
3. Stanford University
4. Massachusetts Institute of Technology
5. Harvard University
Answer : Harvard University

13. The International Monetary Fund (IMF) retained India's growth forecast at what per cent for FY 17 recently?
1. 6.7 per cent
2. 6.9 per cent
3. 7.1 per cent
4. 7.3 per cent
5. 7.5 per cent
Answer : 7.5 per cent

14. What is the capital of South Korea?
1. Suva
2. Seoul
3. Canberra
4. Oslo
5. Wellington
Answer : Seoul

15. If a cheque is presented payment after three months from the date of the cheque, the cheque is called
1. Crossed cheque
2. Ante- dated cheque
3. Post- dated cheque
4. Stale cheque
5. Otehr than the given options
Answer : Stale cheque

16. Aviva Plc recently acquired an additional 23 per cent stake in Aviva Life Insuarance from which firm for Rs 940 cr?
1. Reliance Capital
2. Debur Invest Corp
3. Bajaj Capital
4. Bharti Group
5. Birla Sunlite
Answer : Debur Invest Corp

17. Which of the followinhg techonology firms announced the biggest tech merger in history, the $70-bn merger with EMC recently?
1. Dell
2. HP
3. Oracle
4. Microsoft
5. Red Hat
Answer : Dell

18. The 'Kisan Credit Card' (KCC) was introduced in the year
1. 1998
2. 1988
3. 1978
4. 1990
5. 2002
Answer : 1998

19. Which type of account consists of Fixed deposit Account and Recuring Deposit Account?
1. Demand Deposit Account
2. Time Deposit Account
3. Home Safe Saving Account
4. Current Account
5. Other than the given optionsd
Answer : Time Deposit Account

20. The 63rd National Film Awards were presented by the president Pranab Mukherjee recently. Who was confered the Best Director award this year?
1. Anand L Rai (Tasnu Weds Manu Returns)
2. Shoojit Sircar (Piiku)
3. SS Rajmouli (Baahubali : The Beginning)
4. Kabir Khan (Bajrangi Bahijaan)
5. Sanjay Leela Bhansali (Bajirao Mastani)
Answer : Sanjay Leela Bhansali (Bajirao Mastani)
http://www.brilliantacademyoflearning.com/bank-po-coaching-centre-delhi.html

Comments

Popular posts from this blog

How to prepare and which coaching Institute to join for NDA ?

Which is the best coaching Institute and how to prepare for General Competitions like SSC,Bank & Railway ?

#Largest, Longest, Highest , Smallest in India (Written by NM Mishra @Brilliant Academy of Learning- Call 9891726652/9212096139 for Competitive Exams Coaching)#