Reasoning (Syllogism), Top coaching in Delhi

#SYLLOGISM(BANK PO , SSC ,GENERAL COMPETITIONS)#
Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Bank PO Level Questions :-
In each group of questions below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

1.Conclusions:
Some guns can be lotus
Some owls can be bat
Statements:
Statements – 1: Some ants are owls. Some owls are guns. No gun is bat. All bats are lotus
Statements – 2: Some ants are owls. Some owls are guns. No gun is lotus. No owl is bat.
Statements – 3: Some ants are owls. Some owls are guns. No gun is lotus. All bats are lotus.
Statements – 4: Some ants are owls. Some owls are guns. No owl is bat. All bats are lotus.
Statements – 5: Some ants are owls. Some owls are guns. No owl is bat. No bat is lotus
A. Only Statements – 2
B. Only Statements – 1
C. Only Statements – 4
D. Only Statements – 5
E. Only Statements – 3
Answer & Explanation
Answer – B. Only Statements – 1
Explanation :

2.Conclusions:
Some homes are roses
Some mugs can be homes
Statements:
Statements – 1: All Mugs are roses. No rose is home. Some homes are rabbits. No rabbit is water
Statements – 2: All Mugs are roses. No mountain is home. Some homes are rabbits. No rabbit is water
Statements – 3: All Mugs are roses. No rose is home. No mountain is home. No rabbit is water
Statements – 4: All Mugs are roses. No rose is home. Some homes are rabbits. All rabbits are water
Statements – 5: All Mugs are roses. Some roses are homes. Some homes are rabbits. No rabbit is water
A. Only Statements – 5
B. Only Statements – 4
C. Only Statements – 3
D. Only Statements – 2
E. Only Statements – 1
Answer & Explanation
Answer – A. Only Statements – 5
Explanation :
3.Conclusions:
No news paper is a bull
Some pen are bulls.
Statements:
Statements – 1: No news paper is bug. No bug is a bull. Some bulls are pen.
Statements – 2: All news papers are bugs. All bugs are bull. No bull is pen.
Statements – 3: All news papers are bugs. No bug is a bull. Some bulls are pen.
Statements – 4: All news papers are bugs. No bug is a bull. No bull is pen.
Statements – 5: All news papers are bugs. All bugs are bull. Some bulls are pen.
A. Only Statements – 1
B. Only Statements – 2
C. Only Statements – 3
D. Only Statements – 4
E. Only Statements – 5
Answer & Explanation
Answer – C. Only Statements – 3
Explanation :
4.Conclusions:
All lotus are fruits is a possibility.
No lotus is river
Statements:
Statements – 1: No turmeric is fruit. Some planets are fruits. All rivers are lotus. No lotus is fruit
Statements – 2: All turmeric are fruits. Some planets are fruits. All rivers are planets. No lotus is planet
Statements – 3: Some turmeric are fruits. Some planets are fruits. All rivers are lotus. No lotus is planet
Statements – 4: All turmeric are fruits. Some planets are fruits. All rivers are planets. No lotus is fruit
Statements – 5: All turmeric are fruits. Some planets are fruits. All rivers are lotus. No lotus is planet
A. Only Statements – 1
B. Only Statements – 2
C. Only Statements – 3
D. Only Statements – 4
E. Only Statements – 5
Answer & Explanation
Answer – B. Only Statements – 2
Explanation :
5.Conclusions:
All roads being tree is a possibility.
No road is a chart
Statements:
Statements – 1: All roads are forests. No forest is tree. Some charts are turmeric. Some turmeric are venues
Statements – 2: No road is tree. No forest is a chart. Some charts are forests. Some turmeric are venues
Statements – 3: All roads are forests. All forests are charts. Some charts are turmeric. Some turmeric are venues
Statements – 4: All roads are forests. No forest is a chart. All charts are turmeric. Some turmeric are venues
Statements – 5: All roads are forests. All forests are charts. All charts are turmeric. Some turmeric are venues
A. Only Statements – 1
B. Only Statements – 2
C. Only Statements – 3
D. Only Statements – 4
E. Only Statements – 5
Answer & Explanation
Answer – D. Only Statements – 4
Explanation :
6.Conclusions:
No cat is a nose
All noses being ants is a possibility
Statements:
Statements – 1: All masks are noses. No nose is a dog. All cats are noses. All dogs are ants.
Statements – 2: Some masks are noses. No nose is an ant. All cats are dogs. All dogs are ants.
Statements – 3: Some masks are noses. No nose is a dog. All cats are noses. All dogs are ants.
Statements – 4: All masks are noses. No nose is an ant. All cats are dogs. All dogs are ants.
Statements – 5: All masks are noses. No nose is a dog. All cats are dogs. All dogs are ants
A. Only Statements – 1 & 2
B. Only Statements – 2 & 3
C. Only Statements – 3
D. Only Statements – 4 & 5
E. Only Statements – 5
Answer & Explanation
Answer – E. Only Statements – 5
Explanation :
7.Conclusions:
Some homes are floors is a possibility.
Some ships are not cities
Statements:
Statements – 1: All floors are antennas. All antennas are ships. No antenna is city. No hospital is ship.
Statements – 2: Some floors are antennas. All antennas are ships. Some antennas are city. No hospital is ship.
Statements – 3: All floors are antennas. All antennas are ships. No antenna is city. All homes are ships
Statements – 4: All floors are antennas. All antennas are ships. No hospital is a floor. Some homes are Cities
Statements – 5: Some floors are antennas. All antennas are ships. No antenna is city. Some homes are Cities.
A. Only Statements – 1 and 2
B. Only Statements – 2 and 3
C. Only Statements – 3 and 5
D. Only Statements – 4 and 5
E. Only Statements – 5
Answer & Explanation
Answer – C. Only Statements – 3 and 5
Explanation :
8.Conclusions:
Some tables are baskets.
Some institutions are baskets.
Statements:
Statements – 1: Some Stocks are tables. All tables are institutions. No institution is button. No basket is institution.
Statements – 2: All Stocks are tables. All tables are institutions. No institution is button. All baskets are tables.
Statements – 3: Some Stocks are tables. All tables are institutions. No institution is button. Some baskets are buttons.
Statements – 4: All Stocks are tables. All tables are institutions. No institution is button. Some baskets are stocks.
Statements – 5: All Stocks are tables. All tables are institutions. No institution is button. Some baskets are buttons
A. Only Statements – 1 and 2
B. Only Statements – 2 and 3
C. Only Statements – 2 and 4
D. Only Statements – 1 and 3
E. None of these
Answer & Explanation
Answer – C. Only Statements – 2 and 4
Explanation :
9.Conclusions:
All bridges are being vans is a possibility
Some vans are being autos is a possibility
Statements:
Statements – 1: All autos are bridges. No bridge is a fish. Some fishes are vans. Some fishes are pigs
Statements – 2: All autos are bridges. No bridge is a van. No fish is a van. Some fishes are pigs
Statements – 3: Some autos are bridges. No bridge is a fish. Some fishes are vans. Some fishes are pigs
Statements – 4: Some autos are bridges. No bridge is a van. No fish is a van. Some fishes are pigs
Statements – 5: All autos are bridges. No bridge is a fish. All vans are autos. Some fishes are pigs
A. Only Statements – 1 & 2
B. Only Statements – 2 & 3
C. Only Statements – 3 & 4
D. Only Statements – 4 & 5
E. None of these
Answer & Explanation
Answer – E. None of these.
10.Conclusions:
All Dolls are being Balls is a possibility
Some Cats are Eggs
Statements:
Statements – 1: Some Apples are Balls. Some Balls are Cats. No Cat is Doll. No Doll is Egg.
Statements – 2: All Apples are Balls. All Balls are Cats. Some Cats are Dolls. All Dolls are Eggs
Statements – 3: Some Apples are Balls. All Balls are Cats. Some Cats are Dolls. All Dolls are Eggs
Statements – 4: All Apples are Balls. Some Balls are Cats. No Cat is Doll. All Dolls are Eggs
Statements – 5: All Apples are Balls. All Balls are Cats. No Cat is Doll. All Dolls are Eggs.A. Only Statements – 1 & 2
B. Only Statements – 2 & 3
C. Only Statements – 3 & 4
D. Only Statements – 4 & 5
E. None of these
Answer & Explanation
Answer – B. Only Statements – 2 & 3
http://www.brilliantacademyoflearning.com/bank-po-coaching-centre-delhi.html

Comments

Popular posts from this blog

SSC CGL TIER - 2(QUANTATIVE APTITUDE) ONLINE RE-EXAM PAPER HELD ON 12 JANUARY 2017