#English#PracticeSet6#Very Important for SSC BANK NDA NAVY AIRFORCE CDS AFCAT CLAT BBA BJMC HM MAT CAT NIMCET BEd CTET DSSSB KVS PRT TGT PGT# Compiled by Nibha Mishra@Brilliant Academy of Learning (9891726652)

             https://www.brilliantacademyoflearning.com/courses.html

   English Practice Set 6
Directions : Each of the following questions has a blank space and four words given after the sentence. Select whichever word you consider most appropriate for the blank space and indicate your response in the Answer sheet accordingly.
Q.1. Mrs Mishra reveals that it was the lockdown that ................ her to get out of her comfort zone and take the risk of a trying a new medium.
A. nudged
B. pull 
C. repress
D. discourage
Q.2. I realised that being safe is nice during Covid 19 pandemic but getting .................and trying something new is exciting  and the right thing to do.
A. strong
B. guarded
C.vulnerable
D. secure
Q.3. This lockdown made me realise that life needs more ............... and vulnerability.
A. security
B. endanger
C. unsafe
Q.4. I believe that change is always good , and hope that there will be a day when I overcome this ................ and fear.
A. hesitation
B. fluency
C. repeatation
D. readiness
Q.5. It is important to provide maximum ........... and comfort to the pets during the flight.
A. hazzard
B. risk
C. threat
D. safety
Q. 6. Madhumita has been making Holi colours by .................. flowers from temples since 2005.
A. collecting
B. distributing
C. dispersing
D. dissipating
Q.7. The news of second wave of Covid 19 has ................ fear in many people.
A. dislodged
B. instilled
C. stopped
D. halted
Q.8. I would be lying if I say I am not ..........  by my success.
A. elated
B. depressed
C. dissipated
D. dejected
Q.9. The wedding industry  is a large employer of skilled and .................... labour ranging from cooks and labourers to wedding card makers and decoraters.
A. skilled
B. semiskilled
C. impeccable
D. expert
Q.10. Justice Bobde took oath as CJI on November 18, 2019, and will retire after a .............of one year and five months.
A. misconceptions
B. misunderstanding
C. tenure
D. release
Directions : Each of the following questions with a word in the bracket followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words that is most nearly the same in meaning to the word in the bracket.
Q.11. The minister's (rebuttal ) of allegation was sharp.
A. confectioner
B. confirmation
C. refutation
D. agreement
Q.12. Odisha got the (intimation) that it would receive 3 .49 lakh doses of covishield.
A. information
B. solution
C. answer
D. hint
Q.13. Savitri (ekes out ) a living by stitching clothes.
A. waste
B. use up
C. procure
D. withdraw
Q.14. It is not difficult  to (adapt) the content and yet keep the depth of learning going.
A. misfit
B.misconform 
C.misapply 
D. accomodate
Q.15. The Directorate of Delhi , will soon publish science magazine to (induce) scientific temper and keep students updated on scientific news.
A. halt
B. stop
C. repel
D. motivate
Q.16 .The National Education Policy 2020 has the ( potential ) to reinvent the future of education.
A.capacity 
B. impossibility
C. unthinkable
D. unlikely
Q.17. Research by Michael Fullen shows that education policy ( implementation ) is a multidimensional process.
A. no fulfillment
B. nonexcution
C . failure
D. enactment
Q.18. The first anniversary of NEP 2020  should ( herald ) our focussed attention on implementation.
A. conceal
B. deny
C. hide
D. signal
Q.19. Every aspect of NEP has a ( symbiotic ) relationship with the cause of institution building for nation building.
A. complementary
B. independent
C. main
D. ugly
Q.20. This will form the (bedrock) for a time bound implementation of NEP.
A. triviality
B. frippery
C. frivolity
D. base
 Directions : Each of the following questions with a word in the bracket followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words most nearly opposite in meaning to the word in the bracket.
Q.21. I think that ( empathy ) for one's subject is equally important.
A.understanding
B. grace
C. clemency
D. ruthlessness
Q.22. I have tried to bridge the ( perceived ) gap between science and religion by talking about the sense I have.
A. recognised
B. forced
C. thought
D. misunderstood
Q 23. There are wider (ramifications) to failing to bring down infections.
A. consequence
B. result
C. outcome
D. cause
Q.24. A rapid ( surge ) in care also increase the risk of mutations.
A. decline
B. Huff
C. fury
D. frengy
Q.25. India will need to (administer) an average of 92 lakh does a day if it is to meet the year end target t fully vaccinating or more.
A. deny
B. dispense
C. issue
D. give
Q.26. We were (reallocated) to different districts of Haryana for covid duties.
A. sent
B. driven
C. replaced
D. kept
Q 27. I feel no ( remorse ) in serving in this pandemic.
A. consolation
B. repentance
C. regret
D. happiness
Q
28. It points to a deeper ( malaise ).
A. unhappiness
B. mercilessness
c.indifference
D. comfort
Q.29. Despite the global pandemic , international education has prooved to be (resilient) to the challenges of Covid 19.
A. strong
B. bouncy
C. springy
D. rigid
Q.30. Reaching the (pinnacle) of excellence in her sport came with a fair share of sacrifice for PV Sindhu.
A. apex
B. acme
C. culmination
D. nadir
Directions : Rearrange these parts of sentences in correct sequence.
Q. 31. Depending on the traffic load 
1. the road could be constructed
2. a road is expected to see
3. concrete and power blocks
4. in densely - grated asphalt
A .2143
B. 1234
C. 4321
D. 1324
Q.32. Where we are in touch with
1. we can quickly catch ourselves
2. our changing emotional states
3. envious or angry
4. starting to feel anxious
A.1432
B. 2143
C. 3412
D. 3421
Q.33. On the basis of life -cycle cost
1. on the flip side
2. in cities , concrete roads not only take longer
3. to construct but after wards even they fail during heavy rains every year
4. concrete roads have proven cheaper
A. 4123
B. 1234
C.2143 
D. 2314
Q 34. Line -ups have changed
1. but the returns from England
2. have continued to be abysmal
3. even as India have established themselves as a strong side in other parts of the world
4. captains have come and gone 
A.4123
B. 3214
C. 3422
D.1234
Q.35. She had almost given up 
1. which she was 
2. previously denied by many companies because the norm
3. when the pandemic hit
4. in early 2020 and remote work
A.3412
B. 1324
C. 2134
D. 4412
Q.36. It is true to state
1. the reality concealed behind the mask of language
2. can never be put into words is a double paradox
3. that the universal truth
4. which lies beyond the sphere of transient appearance
A. 2143
B. 1432
C. 2341
D. 3124
Q.37. Uses of semiconductors in the auto industry
1. with new models coming with more and more
2. has gone up globally in recent times
3. and driver assist, navigation and hybrid- electric systems
4. electronic features such as bluetooth connectivity
A.1243
B. 3412
C.2134
D. 1234
Q.38. The RBI has said 
1. any issues they face in implementing the directive 
2. and if it still remains unresolved
3 they should be forwarded to the RBI for regular consideration
4. that banks should escalate to the Indian Banks Association
A.3241
B.1432 
C. 4321
D.1432 
Q. 39 Politics is
1. and applying unsuitable remedies
2. diagnosing it wrongly and
3. finding it everywhere
4. the art of looking for trouble
A. 1321
B. 1432
C.2413
D. 4321
Q.40. When our work gives us 
1. eating, drinking, resting
2. forgetting all else
3. immense joy ,and we
4. enjoy it so much that we get totally immersed in it.
A. 3421
B. 2341
C. 1324
D. 1243
Directions : In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If the sentence is correct , the answer is 'no error '
Q. 41. We got here a/ after years b / hard work and commitment c/ no error d/.
Q. 42. Now that the burden of a/ the 41 year wait are gone b/ hopefully winning will become a habit again c/ no error d/.
Q. 43. I will love to see a/ thousands of young boys and girls b/ play hockey all over the country c/ no error d/.
Q.44. Players are now a/ much better looked after b/ in national camps c/ no error d/
Q. 45. There were grace and magnamity b/ to be seen c/ no error d/.
Q.46. By lowering your guard a / you can become a b/ victim of fraud c / no error d/.
Q.47. We have seen a/ players and teams  b/ impossible through sheer grit c/ no error d/.
Q.48. Instances of turning the game a/ around in your favour are b/ many when all seem lost c/ no error d /.
49. He has achieved success a/ who have lived well b/ laughed after and loved much c/ no error d/.
Q.50. A significant portion of your success can be a/ attributted to your team b/ and your family c no error d/.
Call 9891726652/9212096139 for competitive Exams preparation in Brilliant Academy of Learning situated at Laxmi Nagar Metro Station Gate no 3 Shakarpur Delhi.


                   Answer  Set 6
1. A
2. C
3. D
4. A
5. D
6. A
7. B
8. A
9. B
10. C
11. C
12. D
13. C
14. D
15. D
16. A
17. D
18. D
19. A
20. D
21. D
22. D
23. D
24. A
25. A
26. D
27. D
28. D
29. D
30. D
31. A
32. B
33. D
34. A
35. A
36. A
37. B
38. C
39. D
40. A
41. B
42. B
43. A
44. B
45. A
46. C
47. B
48. C
49. B
50. A



Comments

  1. Thank you for sharing this.
    Gurukul Career Group SSC CHSL Coaching in Chandigarh has large number of aspirants’ selection for govt. jobs. If you want to experience the best SSC CHSL Coaching in Chandigarh for your upcoming exam, join gurukul career group as it will definitely live up to your expectations. Call us today- +91 76964-44376
    SSC CHSL Coaching in Chandigarh

    ReplyDelete
  2. Thanks for this post. It proves very informative for me. Great post to read. Visit my website to get best Information About Best MPSC coaching Centre in Borivali.
    Best MPSC coaching Centre in Borivali
    Top MPSC coaching Center in Borivali

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing such a informative post. it is very usefull for me.
    If you are looking for the Best NDA written exam coaching in Pune.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to prepare and which coaching Institute to join for NDA ?

Which is the best coaching Institute and how to prepare for General Competitions like SSC,Bank & Railway ?

#Largest, Longest, Highest , Smallest in India (Written by NM Mishra @Brilliant Academy of Learning- Call 9891726652/9212096139 for Competitive Exams Coaching)#