#English#practice set 2 #general competitions#ssc#bank#nda#airforce#navy#b.ed#dsssb#kv#mca#Cds#Clat#Bba#CAT#MAT#NIMCET#


Practice set. 2
Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
If the western That's are the crown jewels of India's natural heritage , the Eastern Ghats spread across some 7500 sq km from Odisha to southern Tamil Nadu, play an important dual role: fostering 1 biodiversity and storing energy in trees.
In these mountains exist a reservoir of about 3000 flowering plant species, nearly 100 of them endemic 2 occuring in the dry deciduous ,moist deciduous and semi - evergreen landscapes.
Many animals, including tigers and elephants, and some 400 bird species are found in these discontinuous forests that receive an annual average rainfall of 1200m to 1500m. Crucially, many parts, primarily in Odisha, Andhra Pradesh and Tamil Nadu, provide forest produce and ecosystem services to millions.
Given the key functions that the lands perform ,in modulating climate, fostering biodiversity and providing sustenance 3, new research findings arguing that the  Ghats face a serious threat from climate change, and temperature variations are a cause for worry. It is noteworthy that a disruption of the annual average temperature and diminished rainfall would Rob the productivity of these forests,in terms of their ability to store carbon and  provide subsistence 4 material.
Existing data point to the impoverishment af areas experiencing rainfall rainfall reduction in the driest quarter of the year and a rise seasonal temperature, through reduced plant species diversity5 and  a dominant role for herbs over trees.
Q.1. Which two states according to the passage provide forest produce and ecosystem services to millions.
a. West Bengal and Tamil Nadu
b. Orissa & Bihar
c. Andhra Pradesh and Tamil Nadu
d. Odisha and Meghalaya
Q.2. What is the synonym of 'fostering' mentioned in the passage.
a.rear
b.discourage
c.dampen
d.impede
Q.3. Find the word similar in meaning of the word mentioned in the passage ' endemic'.
a.indigenous
b.strange
c.epidemic
d.plaguey
Q.4. Find the word opposite in meaning mentioned in the passage 'sustenance'.
a.subsistance
b.nurture
c.non sustenance
d.alimony
Q.5. Find out the word which is opposite in meaning of the given word 'disruption'.
a.deleterious
b.shattering
c.devastating
d.reconcillation
Directions: In each of the following questions,out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/ phrases.
Q.6. A person who believes that pleasure is the chief good.
a.stoic
b.hedonist
c.epicure
d.sensuous
Q.7. Words used in ancient times but no longer in general use now.
a.antiquated
b.extinct
c.ancient
d.archaic
Q.8. Something which can be taken for granted.
a.doctrin
b.maxim
c.tenet
d.postulate
Q.9. Anything which destroys the effect of poison.
a.serum
b.antiseptic
c.seromycin
d.antidot
Q.10. A person who is more interested in himself rather than anything that is going on around him.
a.egoist
b.extrovert
c.introvert
d.eccentric
Directions : Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete
Q.11. The inauguration of a national unity government in South Sudan last week is a ................. following the independence from Sudan in 2011
a.target
b.milestone
c.aim
d.fixpoint
Q.12. How do you expect that country to progress when her government is corrupt ...........and still largely feudal
a.devalued
b.dwindling
c despotic
d.demeaning
e.demobilised
Q.13. Experts fail to understand the .............. behind the decision to move coal by road when there is  enough rail capacity in this sector.
a.ideology
b.judgement
c..rationale
d.politics
e.logistics
Q.14. The man was about to move him bike into the compound  of his apartment when a passer by ............. down the motor bike.
a forced
b.fell
c.turnef
d.climbed
5.knocked
Q..15.A solution may not yet be in sight, but the important thing was to get a ..
............ between them started.
a.conflict
b.debate
c.dialogue
d.conversation
e.discussion
Directions: In each of the given passage of certain points, a choice of some words marked a,b,c and d is given . Choose the best word from these and indicate your choice.
Taj Mahal, a breathtaking embodiment of humanity, love and creating a unique exercise in architectural excellence and a constant source of inspiration and exuberance for the world. Countless men and women the world over travel miles to 16.................a.appreciate/b. adore /c analyse the medieval masterpiece and 17. ...................a.reverse/b.repent/c.rehabilitat-e its mesmeric ambiance. Soon all this is set to change. Taj is dying a slow 18. ............ frightening /b.cursing /c choking deathe. Rising air pollution  is slowly19. ............ clinching/b.enhancing / c flinching its pristine splendour. At 20................... a.stake/b.fire /c.verge is the tourism industry , officially claimed as the largest bread earner for the towns eight lakh populace.21...........a.since / b.for c./ from many years, the town is fast being pulled downwards in a relentless 22...........a.circle / b. sphere /c.spiral of environmental decay and human misery. The alarming 23................a. downfall / b. decline / c.depopularisation in tourism has activated an inspid bureaucracy. Pushed by the hoteliers,it has been trying to work 24..................a.up/b.over /c. out  intelligent plans for busting tourism. Besides unemployment in Agra has created an army of touts . There are lumpen youth  who 25..............a.draw /b.squeeze /c notch out hefty commissions by .26...............a.leading /b.fetching / c.summoning unsuspecting tourists to related hotels.
         Like unemployment, pollution is 27...................a.epidemic /b.endemic /c . geographic in Agra. The Supreme court 28..................a.summoned b.demanded c.ordered the closure of polluting industrial units in Agra until they 29.......
...a.agreed / b.abided / c.complied with the environmental standard. But this hasn't ended Agra's 30............a.threats / b. ravaged /c.woes.

Directions : In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error .If there is no mistake, the answer is No error.
31 Long ago, when I was yet a student a / I once went to Darjeeling b/ where  I was charmed by the beautiful mountain sceneries c/ that greeted me on all sides d / No error
32. The room would look much better a/ if you put a furniture b/ in the corner c/ No error d.
33. Several  people a/ saw the thief b/ to snatch the jewellery c/ No error d.
Q.34. The little boy knows a/ how to start the engine b/ but does know to stop  it c/ No error d.
Q. 35. Our is the only country  a/ in the world b/ that can boast  of c/ unity in diversity d/No error.
Q.36. Rahul thought that a/ he would pass in the examination b/ although he did not  answer most of the questions correctly c/ No error.
Q.37. The long awaited moment at last came a/ and we set out for the station b/ as merry a band of children as I have even seen before or since c/ No error d/.
Q.38. Wearing extremely fashionable clothes a/ and surrounded by photographers and pressman b/ she swept up to the microphone c/ No error d
Q.39. What this company needs a/ is not only qualified b/ manpower but also  dedicated  workers c/ No error d.
Q.40..When I called at him a/ yesterday, he was busy  b/ writing  a book c/ No error d.
Directions: In each question a part of sentence is under bracket . Below each sentence, some phrases are given which can substitute the part under bracket part of the sentence.. Find out the phrase which can correctly substitute that part of the sentence.If the sentence is correct as it is , the answer is ' 'No correction required' or "No improvement'
Q.41. I met the two boys (whom I believe are twin brothers.
a. who I believe, are
b.who I believe to be
c.. who ,to my belief,are
d. No improvement
Q.42. All his (family  members are in Orissa.
a. all of his family members
b. all the family members of his.
c all the members of his family
d. No correction required
Q.43. We are supposed ( to take out) our) shoes when we enter  a place of worship.
a.to put off
b.to put away
c.to take off
d.No improvement required.
Q.44. The weather was not good; (it was a bit pleasant).
a. rather
b. to some extent
c. fairly
d.a little
e. No improvement required.
Q.45. He has no (knowledge) and interest in music.
a. knowledge and interest of music
b. knowledge for and interest of music.
c.knowledge of and interest in.
d.No improvement required
Q.46. Many believed that girls who ( received) western education would make slaves of their husbands.
a. could receive
b.had received
c.have received
d.No improvement
Q.47. Seeing the injustice done to them by the Britishness, the sepoys ( broke into) open revolt .
a.broke to
b.broke up to
c.resorted to
d.No improvement
Q.48. (Day before yesterday I saw him in the market.
a.Day before the yesterday
b.The day before yesterday
c.The day before the the yesterday
d.No improvement.
Q.49 . To make him succeed , the correct thing to do is to punish him ( until he does not try ).
a. until he tries
b.until he does try
c.until he will not try
d.until he did not try
e.No improvement
50. He is not used ( to walk) long  distance.
a.to walking
b.to have walked
c.to be walking
d.to have been walking
e.No improvement
 
          Answer set 2
1.c
2.a
3.a
4.c
5.d
6.b
7.d
8.d
9.d
10.b
11.b
12.c
13.c
14..e
15.c
16.b
17.a
18.c
19.c
20.a
21.b
22.c
23.b
24.c
25.c
26.a
27.b
28.c
29..c
30.c
31.a
32.b
33.c
34.c
35.a
36.b
37..c
38.d
39..d
40.a
41.a
42.c
43.c
44.c
45.c
46.b
47.d
48.,b
49.a
50.a
Explanation 
31. Replace 'yet' by still
32. Remove 'a'
33. Remove to 
34. Add 'how'
35. Replace out with ours
36. Remove in
37. Replace before or 'since' by since or before
38..d
39.d
40.Replace 'at 'by 'on'





..
.

.

.









...
.

Comments

  1. Brilliant Academy of Learning is the best coaching Institute for SSC, Bank, NDA, CDS, Railway, DSSSB, KVS, BEd, CTET, HM, CLAT, BBA, MBA, MCA & other General Competitions

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to prepare and which coaching Institute to join for NDA ?

Which is the best coaching Institute and how to prepare for General Competitions like SSC,Bank & Railway ?

#Largest, Longest, Highest , Smallest in India (Written by NM Mishra @Brilliant Academy of Learning- Call 9891726652/9212096139 for Competitive Exams Coaching)#