#English#practice#set#5#very#very#important#for#competitive#exams#like#ssc#bank#dsssb#nda#airforce#navy#ctet#mba#mca #Compiled by Nibha Mishra@Brilliant Academy of Learning (9891726652)#

Directions: In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If the sentence is correct, the answer is 'no error'.

Q.1. India is the largest connected nation in the world a/ and under Prime Minister Narendra Modi b/ has made huge strides on digital India c/ no error d/.
Q. 2. In West Bengal, Chief Minister Mamta Banerjee declared a/ she was born in Hindu family b/ recited from Hindu scriptures and warned the BJP not to play  the ' Hindu Card' with her c/ no error d/.
Q.3. These new rules are a/ the right way forward b/ and continue to evolve c/ no error d/.
Q.4. When Maotse - tung established a/ the people's Republic of China in 1949 b/
he issued directives to harness and view Tibet as a water - tower c/ no error d/. 
Q.5. Pursuing a more meaningful water dialogue on   a/ hydrological data sharing is essential  b/ but India  require b/ building a lower riparian coalition with Bhutan and Bangladesh on the Brahmaputra c/ no error d /.
Q.6. The core of Atmanirbhar Bharat is  a / to create wealth and value not only for  b/ ourself but for the larger humanity c/ no error d/.
Q.7. The value of free and open internet  a/ consumer rights and at the same time accountability of platforms are also being met with this contemporary regulatory regime - that will  continue to evolve c/ no error d/.
Q.8. To ensure that the costs of compliance doesn't become a burden a/ on start -ups and  smaller enterprises b/ the guidelines specify a higher threshold of compliance for significant Social Media Intermediaries c/ no error.
Q 9. Both TMC and BJP seperately approached the election commission a / which has ordered  a probe into the incident and is b/ expecting a report from local authorities on Friday c/ no error d/.
Q.10. Kamaraj added that unlike the woman's claim a / it was she b/ began physically assaulting him c/ no error d/.
 Directions: Each of the following questions has a word in the bracket followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words that is most similar in meaning to the word in the bracket.
Q.11. The ( euphoria ) of having low number cases in Delhi was short - lived.
A.delight
B. misery
C. missy
D . hopelessness
Q.12. The biggest switch has been that of Bannerjee's (protege) turned - rival Suvendu Adhikari.
A. pupil
B. rival
C. antagonist
D. opponent
Q.13. We cannot always control or predict how things will (unravel).
A. mingle
B. entangle
C. extricate
D. join
Q.14.  We all experience storms in our lives. The challenge is to face them and (harness) their energy to strengthen our character and bring out the greatness in us.
A. unhitch
B. under use
C. make use of
D. destroy
Q.15. Zau  Min Tue also ( reiterated) that the military would only be in charge for a certain period period before holding an election.
A. cancel
B. withdraw
C. reverse
D. reemphasized
Q.16. All children are naturally blessed to deal with life challenges with unique (inherent) strengths.
A. acquired
B. alien
C. intrinsic
D. taken
Q.17. The Rafale will (augment) and add a bigger punch along with the IAF SU-30.
A. decrease
B. abate
C. diminish
D. increase
Q.18. Geeta was (repatriated) to India with the help of late former  foreign affairs minister  Sushma Swaraj
A. return
B.deport
C. exile
D. expatriate
Q. 19. The Election commission on Thursday  wrote to the Trinmool Congress, stating that the letter regarding the 'attack' on Chief Minister Mamta Banerjee was full of ( insinuations) and averment.
A. implication
B. withdraw
C. withdraw
D. extract
Q.20. The issue has been ( raked up) by the opposition Congress and Bhartiya Janta party.
A. cloak
B. conceal
C. veil
D. show up
Directions: Each of the following questions with a word in the bracket followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words that is most nearly opposite in meaning to the word in the bracket.
Q.21. TMC  chief Mamta Banerjee has even called on her party's women supporters (to swarm ) central personnel if they are found to be interfering with polling.
A. flock
B. throng
C. crowd
D. disperse
Q.22 . With the tournament back in India , It will (entail) a limited degree of travel.
A .insure
B. involve
C. restrict
D. exclude
Q.23. Mr, Mody (urged) taxpayers to address specific queries raised by taxpayers.
A. request
B. adjuration
C. solicit
D. deter
Q.24. The 'you know who I am'  claim is the biggest ( nightmare).
A. fearsome
B.aweful
C.alarming 
D. fact
Q.25. India in the long run , should invest and build efficient and equitable health , education , infrastructures and water resources.
A. just
B.legitimate
C. justified
D. inequitable
Directions: Arrange these sentences in the correct sequence to creat a meaningful paragraph.
Q.26. It is my second day of waiting in long queues.
1. hoping to get Remedesiver injection for my uncle.
2. I came here at 4am today.
3. the stockists have not received consignment
4. I was told that
A.2143
B. 1234
C. 4321
D.3124
Q.27. It has suggested
1. and bio- fertilizers rather than importing
2. they look for alternatives such as single superphosphate
3. the spike in their prices in the international market 
4.expensive ingredients considering
A.1234
B .2143
C .1432
D.  3412
Q.28. While there have been 
1. who changed their lifestyles
2. several people
3. there are outstanding examples of people who lived a luxurious life
4. and adopted a form of external renunciation.
A. 1234
B.2143
C.1324
D.4312
Q.29. The PepsiCo India
1.before the Delhi High court
2. filed writ petition
3. validity of the third provision
4. challenging the constitutional
A.1423
B. 3241
C. 2143
D. 3412
Q.30. India is the 
1. in terms of users 
2. after the US
3.second  largest market for the company
4. which has more than 150 millions users.
A. 3124
B. 1243
C. 3214
D. 1324
 Directions: Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Q. 31. They said the government needs ............. expand the qualifying range.
A. to quickly
B. to quick
C. quickly
D. quick
Q.32. ................. at home may not be the worst thing in the world.
A. to stay
B. staying
C. stayed
D. has stayed
Q.33. I do not want .......... homework and want to play in the park.
A. to do
B . doing
C. have been doing
D. have done
Q.34. There is no real ................   social interaction.
A. substitution for
B . substitute for
C. substitute of
D. substitution of
Q.35. It costs thousands of times more than copies because it is rare and its value is ...................
A. proven
B. proved
C. Proving
d.aproved
Q 36. For days now the forests of Uttarakhand .............. on fire 
A. has been
B. have been
C. had been
D. will have been
Q.37. Discussions are .......... with two others.
A.on
B.at
C.of
D. in
Q.38. The inquiry is still ........ it's early stages.
A. at
B. in
C. under
D. behind
Q.39. A one year review by the treasury is built .......... the code.
A. into
B. in
C. at
D. around
Q.40. Google publically threatened .............
 all search from Australia.
A. to pull
B. of pull
C. at pull
D. into pull
Directions :  In each questions , a part of sentence is under bracket. Below each sentence, some phrases are given which can substitute the part In the bracket of the sentence. Find out the phrase which can correctly substitute that part of the sentence. If the sentence is correct as it is, the answer is ' no correction required 'or no improvement.
Q.41. Upholding Delhi government order last year to fine even single occupants in a car (if find without mask ).
A. if found without mask
B. if finding without mask
C. if had found without mask
D. No improvement
Q.42. Masks are also necessary (irrespective of) whether a person is vaccinated or not.
A. in the respect of
B. at the respect of
C. on the respect of
D. No improvement
Q.43. (Such a persons )can also be exposed to the virus if the occupant was not wearing the mask.
A. such persons
B. such person
C. such like person
D. No improvement
Q.44.  The person (might  thus be exposed to) a streetside vendor.
A. may be thus
B. may thus be
C. might be thus
D. No improvement
Q.45. The environment ministry had entrusted the task of air quality management (to the Central Pollution Control Board.)
A . with the Central Pollution Control Board
B. to the Central Pollution Control Board
C. of the Central Pollution Control Board
D. no improvement
Q.46. I am (in favour of cutting )taxes under any circumstances in the way of empowerment.
A. in the favour of
B.  at the favour of
C. into the favour of
D. no improvement
Q.47. The report also (dedicates a chapter to) the impediments in the way of empowerment.
A. dedicating
B. has dedicated
C. is dedicating
D. no improvement
Q.48. Uttar Pradesh health minister said there is no( shortcut of vaccines) in the state.
A. shortage of vaccines
B. shortness of vaccines
C . shortage for vaccines
D . no improvement
Q.49. Speaking  earlier in the day Taiwan foreign minister Joseph Wu said (the US was concerned about) the risk of conflict.
A.  the US was concerned of 
B. the US was concerned at
C. the US was concerned with
D. no improvement
Q.50. Narayan approached the school twice , pleading that at least( Gaurav be allowed to) continue studying free.
A. Gaurav be allowing to
B. Gaurav will be allowed to
C. Gaurav is being allowed to
D. no improvement
                    Answer
1. C
2. B
3. C
4. C
5. B
6. C
7. A
8. A
9. A
10. B
11. A
12. A
13. A
14. C
15. D
16. C
17. A
18. A
19. A
20. D
21. D
22. D
23. D
24. D
25. A
26. A
27. B
28. B
29. C
30. A
31. B
32. B
33. A
34. B
35. A
36. B
37. A
38. B
39. A
40. A
41. A
42. D
43. A
44. B
45. A
46. D
47. D
48. A
49. D
50. D
Call 9891726652/9212096139 for competitive Exams coaching in Brilliant Academy of Learning situated at Laxmi Nagar Metro Station Gate no 3 Shakarpur Delhi . Online as well as offline classes available by a team of Experts . Hostel Facilities available for outstation students. Highest selection rate .









 
.



Comments

  1. Thank you for sharing this.
    Chanakya Defence Group, has established its name in this façade of education. The Institute has been acknowledged as the Best NDA Coaching in Himachal Pradesh. The Institute’s existence has been a constant support to the aspirants of NDA and the high success rate speaks of the same.
    NDA COACHING IN PATHANKOT

    ReplyDelete
  2. Thank you for sharing this.
    SSC conducts almost ten exams (namely SSC CGL, SSC CHSL, SSC JE, SSC JHT, SSC GD Constable Coaching in Chandigarh, SSC CPO, SSC Stenographer, SSC Selection posts, SSC MTS, and SSC Scientific Assistant) for recruiting the officers and clerks within the government departments and other ministries. To crack this exam every year number of students join Gurukul Career Group to get Best SSC Coaching in Chandigarh.
    SSC Coaching in Chandigarh

    ReplyDelete
  3. Thank you for sharing.
    If your dream is to serve the country, NDA Coaching Institute in Chandigarh can help you take the first step to becoming a junior commissioned officer. Self-study is not the easiest way to pass the NDA examination. Getting the right guidance and training is imperative to success. Join our institute for NDA Coaching in Chandigarh and CDS Coaching in Chandigarh

    ReplyDelete
  4. Hi Nice Blog,
    If you wish to get the best coaching or join an institute of higher training to crack top-level SSC exams in Pathankot, you will need to join our center and reach a target to crack pre, mains, and final interview exams. Competitive Exams Coaching In Pathankot

    ReplyDelete
  5. Thank you for sharing this amazing blog
    There are 5 best-ranked institutes for NDA Coaching in Chandigarh presenting by KPH Media India. They all have the most qualified faculty team for top results. The NDA exam is one of the best career options after clearing the 12th level. To provide the best possible learning environment to student for competitive exams the institutes will integrate the best faculty in India with the latest technology.

    ReplyDelete
  6. Thank you for sharing this
    Our NDA Coaching in Chandigarh is the best place to prepare for the NDA and we provide the best NDA training in Chandigarh. Students who are interested in taking up a position in the Indian Army immediately after graduating from their 12th grade have the opportunity to join the Indian Armed Forces at a well-paying rate. Our institute has become adept at this over time.

    ReplyDelete
  7. Thank you for sharing this
    At Goyam Investment, the stock market course in Chandigarh helps you learn how to read financial charts and prices if you are a beginner or fresher. In addition to producing research analysts, stock market analysts, and equity analysts, they also help students build a successful career in the stock market. Their goal is to develop a community of people from all walks of life who share a common passion for trading and investing.

    ReplyDelete
  8. Thank you for sharing this amazing info.
    KPH Media presents the NDA Coaching in Chandigarh . Based on our research, we have selected the top 5 NDA Coaching Institutes in Chandigarh that claim to be among the most reputable and to give 100% results. Using the information they provide, you will be able to get in touch with them and begin the learning process. We guarantee 91% selection and a conducive learning environment to all students.

    ReplyDelete
  9. Thank you for sharing this amazing info.
    Are you exploring for Tax accountant Brisbane ? If yes, then check wow advisors will help you to minimize your tax liability. We are the tax specialists. We can provide you with year round tax advice on Income tax, Capital Gains tax, Estates tax planning. To get in touch with us, you can check our website and contact us through it.

    ReplyDelete
  10. Thank you for sharing this amazing info.
    If are you looking for a home renovation or any other construction work then Graham Builders offers home remodeling with the latest designs. A Graham builder is an award-winning company and provides construction works for decades. If anyone wants detail info click Hawaii general contractor . For more info, you can check our website and contact us through it.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to prepare and which coaching Institute to join for NDA ?

Which is the best coaching Institute and how to prepare for General Competitions like SSC,Bank & Railway ?

#Largest, Longest, Highest , Smallest in India (Written by NM Mishra @Brilliant Academy of Learning- Call 9891726652/9212096139 for Competitive Exams Coaching)#