#English#practice#set4#important#for#competitive#exams#like#nda#airforce#navy #Cds#ssc#bank#dsssb#ctet#uptet#b.ed#mca#ctet#English for NDA, CDS, DSSSB, SSC, CGL,Bank Po and Clerk, CLAT, BBA, HM, BJMC, MBA, MCA#

                http://www.brilliantacademyoflearning.com/institueforndanavyairforceinlaxminagar.html

  English practice set 4.
Direction : Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases in the passage are marked with numbers to help you to locate them while answering some of the questions.
                  Vedic Yog is different from modern yog mainly deals with asans and pranayam, focussing more on health. In the present day world , people have become more conscious of their health due to the emergence of chronic diseases.
They have turned to yog, which has been amended 1 to suit their body and context.
But this yog is a mixture of martial arts and other forms of physical exercise. The number of asans performed by practitioners are unrelated to the actual yog that had existed in the Vedic times.
These are unknown even to several Hatha Yog texts, namely ' Hatha Yog Pradipika'. ' Shiva Sanhita' , and ' Gheranda Sanhita'.
                      Vedic Yog is not centred on asans, powerful pranayam methods ,or special meditative techniques. It cannot be reduced to the body and its health or to a set of mantric formula. Vedic Yog is vast and many -sided. It contains all aspects of yog, from  lifestyle to devotion and deeper meditation. It can be approached both at a philosophical level and spiritual level. It rests upon connecting with the Divine and a return to the universal life, deeper rhythms, and transformational process.
                       This Vedic Yog is classical , ancient and sanatan . It is our Sanatan Dharma, the 'eternal tradition'. The term 'dharma' stands for the laws of truth and consciousness that uphold the universe, including the great laws of karma. This yog dharma rests upon the Sanatan Dharma. Dharma is the highest pursuit 2 of truth. The highest human dharma is the pursuit of self - realisation or direct awareness of the Cosmic Being. Yog is the means of fulfilling this highest dharma or duty of inner spiritual growth. This yog dharma is called  Satya Dharma, the natural law of truth. It is Manav Dharma , the ' dharma  of humanity' which is not only an inward seeking of truth but also outward respect for all life as sacred.
                          Vedic yog also is called Rishi Yog since it was practised by sages. These rishis lived in the forest to be free from the external disturbances so that they could contemplate 3 and meditate deeply. Hence , they were called forest sages. Pranayam and dhyana were the techniques they used to attain the highest state of consciousness. In the state of samadhi they profound 4 revelations, which later came to be known as Vedic wisdom. These rishis were not mere human sages but the actual sages with spiritual and cosmic powers. They were the earliest and extraordinary sages and yogis possessing great wisdom and magical powers, who  gave early humanity its first religion, culture, language and medicine.
                      To carry forward their legacy and transmit their knowledge to future generations, they developed secret teachings and mystical 5 traditions.
These teachings invited special initiations and strict disciplines in order to receive and understand their real import . These rishis were Raja Yogis since they mastered the inner yog of mantra, meditation, pranayam,ritual and service.
                             To this tradition belongs Patanjali, the great sage. The distinctness of Patanjali is that he systematically organised the wisdom of yog in a scientific way and offered it to humanity.
Q.1. What is true about Vedic Yog ?
A. It deals with asans and pranayam .
B. It deals with special meditative techniques.
C. It focuses more on health.
D. It is vast and many sided.
Q. 2. What does the word Dharma stand for ?
A. It stands for meditation for inner peace.
B. It stands for Yog of health.
C. It stands for the laws of truth and consciousness that uphold the universe.
D. It stands for philosophical and spiritual things.
Q. 3. What is distincts of Patanjali ?
A. He systematically organised the wisdom of yog in a scientific way and offered it to humanity.
B. He focussed mainly on asans and pranayam.
C. He focussed on the mystery of yog.
D. He focussed on the pursuit of truth
Q.4. What is the synonym of marked word 'pursuit'.
A.linger 
B.objective
C.gain
d.consciousness
Q.5. Choose the antonym of the marked word ' mystical'.
A.revealed
B.profane
C.consecrated
D.religious
Direction : In each of the given passages of certain points, a choice of some words marked with A,B,C,D is given. Choose the best words from these and indicate your choice.
After pandemic years that severely6  .......... the functioning of courts , the next chief justice of India NV Ramana will take charge and great 7 ................. Increased case backlogs,struggles of lower courts 8 .............to new technological parad igms, a vexing stand off between Union government and SC over judicial appointments, and pending constitutional bench matters fundamental to citizens demand prioritisation. Inagurating a new HC building in Goa last week, Justice Ramana has indeed 9............... the need for modernising judicial infrastructure.
The pandamic could not have 10............
at a more inopportune time. In four months of 2019 , India's lower courts had 11...…............. of more cases than were instituted, giving a glimpse of 12........... potential if critical inputs like improving litigational 13....................., filling judicial vacancies , upgrading courtroom infrastructure, hiring trained support staff and a systematic push to 14.............
  pendency get going. But 2020 was a 15................
Q.6. 
A. amended
B.disrupted
C. constructed
D. subtracted
Q.7.
A.challenges 
B.benefits
C.rumours
D.advantages
Q.8
A. to initiate
B. to begin
C. to adapt 
D.  to realise
Q.9. 
A. highlited
B. showed
C. displayed
D. exhibited
Q. 10
A. strike
B. struck
C. strucked
D. strick
Q.11. 
A. disposed
B. disposal
C. disapproval
D. disappear
Q.12. 
a.exhibitted
B. latent
C. shown
D.  showed
Q.13.
A. procedure
B. technique
C. following
D. skill
Q.14.
A. add
B. reduce
C. abridge
D. curtail
Q.15. 
A. setback
B. joy
C. hopelessness
D. satisfaction
Directions: In each of the following questions, an idiomatic expression / a proverb has been given, followed by some alternative. Choose the one which best expresses the meaning of the given idioms/ proverb
Q.16. Meet one's Waterloo
A.to be finally defeated
B .to be victorious
C.to be shocked 
D.to be alarmed
Q.17. To be at loggerheads
A.to be friendly
B.to be at enmity 
C.to be at variance
D.to be at a distance
Q.18. To lose face
A.to be praised
B.to be interacted
C.to be humiliated
D.to be approached
Q.19. No love lost
A.enmity
B.friendliness
C.brotherhood
D.adulthood
Q.20.Lame duck
A.efficient person
B.skilled person
C.inefficient person
Directions : In each of the following questions out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ phrases.
Q.21. The act of making pots 
A.caligraphy
B.ceramics
C.phonetics
D.asthetics
Q.22. The place where public, government or historical records are kept.
A.archives
B.booty
C.bounty
D.recycle bin
Q.23. Form opinion in advance
A.presumtion
B.preadvance
C.preconceive
D.pre notion
Q.24. A person who dishonestly pretends to be somebody else.
A.imposter
B.pioneer
C.interpreter
D.pretender
Q.25. Fear of dead body.
A.monophobia
B.hydrophobia
C.solophobia
D.necrophobia
Directions: In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error, if the sentence is correct, the answer is 'no error'.
Q.26. Because of the emergency help a/that the Covid patient received b/ he would have died c/.
Q.27. They were looking forward a/ to hear news b/ about the covid patient c/ no error d/
Q.28. The majority of students a/ is demanding b/ an increase in vacancies.
Q.29. Heavy rain a/ prevented me b/ to go to the office c/ no error d/.
Q.30. He is angry  a/with your b / rude behaviour c/ no error d/.
Directions : In each question,a part of sentence is under bracket. Below each sentence , some phrases are given which can substitute the part of the sentence under bracket . Find out the phrase which can correctly substitute the part of the sentence. If the sentence is correct as it is , the answer is 'no correction required' or no improvement.
Q.31. The little puppy was knocked (out) by a bus 
A.away
B.down
C.up
D.no improvement
Q.32. He will be with me ( in one quarter of an hour.)
A.a quarter of an hour.
B.a quarter of one hour.
C.a quarter of hour
D.no improvement
Q.33. The thief (entered into) the lady's room very quietly.
A.entered inside
B.entered
C.entered in
D. no improvement
Q.34. She prefers( to run than to walk ).
A.running to walking
B.run to walk
C.to run over walking
D.no improvement
Q.35. I will be late if I don't leave now.
A.will not leave
B.did not leave 
C. did not think to leave
D.no improvement.
 Directions: In each of the following questions, a sentence has been in Direct/ Indirect Speech.Out of the four alternatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect / Direct speech.
Q.36. "Please do not take my pen", He said.
A. He begged me not to take his pen.
B. He told not to take his pen.
C. He told me not to take his pen.
D. He said to me not to take his pen.
Q.37. She said ," Where shall I be this time the next day! "
A. She told me that where she would be the following day.
B. She wondered where she would be that time the following year.
C. She asked where she would be that time the following day.
D. She said me where she would be  that time  the following day.
Q.38. She said , ' May you succeed."
A . She prayed that I may succeed.
B. She said that I may succeed.
C. She prayed for me that I may succeed.
D. She prayed that I might succeed.
Q.39. He said to me," Do have a cup of tea."
A. He told me to have a cup of tea.
B. He said to me to have a cup of tea.
C. He requested me to have a cup of tea.
D. He told to me to have a cup of tea.
Q.40. My brother said to me, " Is it raining ?"
A. My brother asked me if it was raining.
B. My brother enquired of raining.
C. My brother told me to know about the rain
D. My brother said to me if it was raining.
Directions : In each of the following questions, out of the given words, one word is mis-spelt . Find the mis - spelt word. If all words are spelt correctly , answer is all correct (e).
Q.41.
A. Moratorium
B. Assessment
c. Communication
D. Machanism
Q. 42.
A. Coperation
B. Authority
C. Juxtaposition
D. Inflationary 
Q.43. 
A. Accomodation
B. Restarant
C. Conscious
D. Appropriate
Q.44.
A. Assurance
B. Adress
C. Monetary
D. Debenture
Q.45. 
A. Pendamic
B. Tournament
C. Franchise
D. Vaccination
 Directions : Arrange these sentences in the correct sequence.
Q.46. 
1. Taking questions from parents
2. clearly from the experience of continually
3. teachers and children on exams he answered with elan and empathy
4. facing the many exams life threw up
A. 1324
B. 1234
C. 4321
D.  3241
47. 
1. Brushed aside by some of the savvy and seasoned lot, 
2. or books like Exam Warriors
3. which are in context and original in their construct
4.It's discussions like Pariksha Pe Charcha and conversations like Man Ki Bat 
A.1234
B. 1423
C. 1324
D. 4321
Q 48.
1.It is delicate arena to step into 
2. displaying a rare ability to connect with issues
3 but one saw Modi do that
4. below the surface sans any political gain
A.1234
B. 4322
C. 1324
D.  2143
Q.49. 
1. He gently chided parents for allowing a generation gap to form
2.he fielded questions on topics that 
3. stakeholders in the education space 
4. want to discuss and facilitated a much needed debate on the unnecessarily stressful lives children lead.
A.1324
B. 4321
C.1234
D. 1324
Q.50. 
1. We live in times of unprecedented challenges with our life today full of high decibel surround sound -
2.be that of global political issues 
3. climate change, domestic elections or the high stakes
4. fight for lives and livelihoods against a devastating pandemic.
A.1234
B.4321
C.4321
D.3241
Call 9891726652/9212096139 for NDA, Airforce, Navy, CDS, AFCAT, CPAF AC, SSC,Bank & General Competitions coaching in Brilliant Academy of Learning situated at Laxmi Nagar Metro Station Gate no 3 Shakarpur Delhi. Online classes as well as Offline classes available. Hostel Facilities available for outstation students. All modern amenities . Fantastic Learning atmosphere. Top Faculties of India. Maximum selections in India from Brilliant Academy of Learning in NDA & CDS.
                          Answer
1. D
2. D
3. A
4. B
5. A
6. B
7. A
8. C
9. A
10. B
11. A
12. B
13. A
13. B
15. A
16. A
17. B
18. C
19. A
20. C
21. B
22. A
23. C
24. A
25. D
26. A
27. B
28. B
29. C
30. B
31. B
32. A
33. B
34. A
35. D
36. A
 37. B
38. D
39. C
40. A
41. D
42. A
43. B
44. B
45. A
46. A
47. B
48. C
49. A
50. A
Call 9891726652/9212096139 for NDA & CDS coaching online or offline.

 


 







 



 

Comments

  1. Thank you for sharing this.
    AFCAT Coaching in Chandigarh from Gurukul Career Group which is Best Academy for AFCAT Written Exam gives best results every year. We at Gurukul Career Group provides AFCAT Coaching Center in Chandigarh plus SSB. We promise our aspirants success in written as well as in SSB rather than only written exam. CALL US TODAY- +91 76964-44376
    AFCAT Coaching in Chandigarh

    ReplyDelete
  2. Nice Share, I like your article, thanks. If you looking Top IAS coaching in Mumbai with the best preparation for All Entrance Exam. so you the right Place Now
    Top IAS coaching in Mumbai
    Best IAS coaching in Mumbai

    ReplyDelete
  3. Nice Share, I like your article, thanks. Im also techno blog. Great post to read. Visit my website to get best Information About Best MPSC coaching Institutes in Mumbai.
    Best MPSC coaching Institutes in Mumbai
    Top MPSC coaching Institutes in Mumbai

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to prepare and which coaching Institute to join for NDA ?

Which is the best coaching Institute and how to prepare for General Competitions like SSC,Bank & Railway ?

#Largest, Longest, Highest , Smallest in India (Written by NM Mishra @Brilliant Academy of Learning- Call 9891726652/9212096139 for Competitive Exams Coaching)#