ODD ONE OUT (Classification), Reasoning for SSC Bank Railway DSSSB MCA MBA CLAT BBA HM BEd PRT TGT PGT Airforce Navy General competitions . Compiled by NM Mishra @ Brilliant Academy of Learning (9891726652)

In the chapter Odd one out (Classification) you have to select that option as your answer which is different from others in certain way. That means except your answer option ,other options are alike in certain way.
1. a. January b. May c. December d. September
Explanation - Here September is of 30 days and others are of 31 days.
Ans 1. d. September
2. a. Iron b.Silver c.Copper d. Bronze e. Aluminum
Explanation - All except Bronze are metals . Bronze is an alloy of Copper and Tin.
Ans. 2. d. Bronze
3. a.Carrot b.Ginger c. Onion d. Potato
Explanation - Carrot is a root where as other options are modified Stems.
Ans.3. a. Carrot 
4. a. Crow b. Pigeon c. Bat d.Sparrow
Explanation - Bat is a Mammal while others are Birds .
And. 4. c. Bat 
5. a. Cow :Calf b. Tiger : Cub c. Tortoise : Turtle d.Dog : Bitch 
Explanation - The feminine of Dog is bitch . In other options second one is young ones of First.
Ans. 5. d. Bitch 
6. a. Nepal: Kathmandu b. Australia : Sydney c. Denmark : Copenhagen d. Netherlands : Amsterdam
Explanation - In all options except b , second one is capital of First . Sydney is large city of Australia but it's capital is Canberra.
Ans. 6.b. Australia: Sydney
7. a. 853 b. 945 c. 624 d. 753
Explanation - In all options except d , the difference between first and third digits is middle one. 
Ans. 7. d. 753 
8. a. 676 b. 529 c. 2401 d. 4225 e. 1728 
Explanation - All except option e , are Squares where as 1728 is cube of 12.
Ans. 8. e. 1728 
9. a. 27 b. 512 c. 3375 d. 15625 e. 7225
Explanation - All except option e , are Cubes where as option e is square of 85.
Ans.9. e. 7225
10. a. 8- 42 b. 11 - 132 c. 14: 168 d. 17: 187 
Explanation -  In all options except a , second one is multiple of first.
Ans.10. a. 8 - 42
11. a. 35:40 b. 108:186 c. 56:64 d. 63:72
Explanation - In all other options except b, the ratio between first and second is 7:8 .
Ans 11. b. 108: 186
12. a. 5: 22 b. 7: 30 c. 8: 42 d.9: 38
Explanation - In all options second is formed by multiplying 4 into first and then adding 2 except option C.
Ans. 12. C. 8 - 42 
13 . a. 144- 90 b. 102-48 c.92:40 d. 73 - 32
Explanation - Option D is co-prime where as in all other options there is some common factor.
Ans. 13. d. 73 - 32 
14.a. Karnataka b. Goa c. Andhra Pradesh d. Maharashtra
Explanation - Andhra Pradesh is situated on Eastern Coast (Bay of Bengal) where as all other options are on Western Coast (Arabian Sea).
Ans. 14.c.
15.a.Education b. Communalism c. Ignorance d. Pronunciation e. Significant 
Explanation - Option e is Adjective . All other options are Abstract Noun. 
Ans. 15. e. Significant
16.a. Heart b. Spade c. Diamond d. Club e. Bridge 
Explanation - Bridge is a game of Cards where as all other options are different types of Cards.
Ans. 16. e. Bridge
17. a. King b. Queen c. Knight d. Minister e. Bishop
Explanation - Except Minister, all other options are characters in game of Chess.
Ans.17. d. Minister
18. a. Pound b. Dollar c. Yen d. Duma e. Taka 
Explanation - Duma is parliament of Russia. Other options are currencies. Pound, Dollar,Yen & Taka are respectively currencies of Great Britain, USA, Japan and Bangladesh.
Ans. 18. d. Duma
19. a. Knesset b. Shora c. Folketing d. Diet e. Rouble
Explanation - Rouble is currency of Russia . All other options are parliaments. Knesset, Shora, Folketing,Diet are respectively parliaments of Israel, Afghanistan, Denmark & Japan.
Ans. 19.e. Rouble
20. a. Ahmedabad b. Mumbai c. Vishakapatnam d. Tuticorin e. Cochin 
Explanation - Mumbai, Vishakapatnam, Tuticorin and Cochin are International Sea Ports of India. Ahmedabad is a major city of Gujarat but not a Sea Port.
Ans. 20. a. Ahmedabad

Comments

  1. Thank you for sharing this.
    If you have a Dream to serve the country then the path to go through is NDA Coaching Institute in Chandigarh with which you can take a first step to Join our Armed forces as Junior Commissioned Officer. Best NDA Coaching in Chandigarh gives an opportunity to Join defences forces like Navy, Army and Airforce. CALL US TODAY- +91 76964-44376
    NDA Coaching in Chandigarh

    ReplyDelete
  2. Career Launcher is the CLAT Coaching Classes in Delhi. If you are thinking of enrolling in CLAT coaching programs, or Law coaching programs, CPJ College (CPJ&CHS), with its experience of successfully coaching students in CLAT and other law exams, Career Launcher is the name you should trust. Information link Here :- G From :- https://forms.gle/fCS6U7bBFfEYNPhJ7

    ReplyDelete
  3. Very nice explanation, easy to understand. Thanks for all these examples.

    ReplyDelete
  4. A very nice guide. I will definitely follow these tips. Thank you for sharing such detailed article. Visit my website to get best Information About Best Bank PO Coaching Institute in navi-mumbai.
    Best Bank PO Coaching Institute in navi-mumbai
    Top Bank PO Coaching Institute in navi-mumbai

    ReplyDelete
  5. Thank you for sharing such detailed Blog. I am learning a lot from you. Visit my website to get best Information About Modular Kitchen in Chandigarh.
    Modular Kitchen in Chandigarh
    Modular Kitchen designs in Mohali.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to prepare and which coaching Institute to join for NDA ?

Which is the best coaching Institute and how to prepare for General Competitions like SSC,Bank & Railway ?

#Largest, Longest, Highest , Smallest in India (Written by NM Mishra @Brilliant Academy of Learning- Call 9891726652/9212096139 for Competitive Exams Coaching)#